Thursday, March 26, 2020

Stan T - oktobar 2019. godine


Pri projektovanju enterijera, jedan od zadataka je, svakako, iskoristiti prostor na najbolji mogući način. 
U vrijeme kada se, zbog ekonomske situacije, odnosa ponude i potražnje, projektuju uglavnom stanovi manje kvadrature, to nerijetko postane i jedini zadatak. 
Po kvadraturi, stan T nije mali stan. Sastoji se iz prostoranog ulaznog dijela, dvije spavaće sobe, dnevnog boravka sa trpezarijom, koji su od kuhinje odvojeni šankom. Dakle, ostvaren je vizuelni kontakt između kuhinje i dnevnog boravka, što je danas jako bitno. 
Kuhinja i dnevni boravak su zone socijalizacije članova porodice, ali i posjetilaca, te zašto bi bile u potpunosti odvojene ?!. 
Ipak, pri projektovanju stana, a kasnije i uređenju, napravljeni su potezi koji nijednu od prostorija nisu učinili dovoljno prostranom. To se uglavnmom odnosi na dnevnu zonu stana, gdje porodica i provodi najviše vremena. Šank, koji u stanu kao što je ovaj, nema značajnu funkciju, osim da služi kao pregrada, učinio je da se ni dnevni boravak, ni trpezarija, a ni kuhinja ne čine dovoljno velikim.

Lokacija: Doboj
Površina: 70,84 metara kvadratnih
Datum: oktobar 2019. godine

Postojeće stanje

Osnovni zahtjev investitora, što se tiče funkcionalnosti,  je da se jedna soba ukloni, te da se prostor objedini i stvori veliki dnevni boravak. Šank iz kuhinje se takođe uklanja, te se postavlja pregrada u prostoru druge vrste, koja će kasnije služiti i kao dekoracija trpezarije. Kupatilo je takođe potrebno prilagoditi potrebama članova porodice.
Skica

Novoprojektovano stanje


Vodilje pri projektovanju


Gledajući na tablu ideja skupljenih pri razgovorima sa investitorima, a koja bi trebalo da bude vodilja pri projektovanju, vidimo da se radi o elegantnom dizajnu, uglađenim površinama sa primjesama rustičnog, savremenom namještaju i upotrebi savremenih materijala i boja. 




Finalno rješenje enterijera



Ulazna zona stana





Dnevni boravak





Kuhinja





Kuhinja sa trpezarijom






Spavaća soba






Kupatilo






No comments:

Post a Comment